Forside       Her var vi       Rejseoplevelser       Billedserier                                          

11. februar 2012

Udrejse

Hotel Inglés

12. februar 2012

Barcelonas historie

Placa de Reial

St. Eulalia festival

La Rambla

Cykler

Picasso museet

13. februar 2012

Placa de Catalunya

Placa de Espanya

Arenas de Barcelona

Castell de Montjuïc

Columbus Monumentet

Santa Maria del Mar

14. februar 2012

Casa Mila (La Pedrera)

Sagrada Familia

Camp Nou

15. februar 2012

Park Güell

Tibidabo

Metroen

Katedralen La Seu

Boqueria Markedet

16. februar 2012

La Rambla

Sejltur langs Barcelonas kyst

17. februar 2012

Hjemrejse

Schiphol

 

Santa Maria del Pi

(udsigten fra balkonen)   

 

Santa Maria del Pi

(udsigten fra balkonen)

 

Barcelona 

 

Barcelona og La Rambla 

 

Romerske bymure 

 

Optog på La Rambla

 

Santa Maria del Mar (1300-tallet)

 

Minde om belejringen 1713-14

 

Casa Battlo af Gaudi 1904-06 

 

Placa de Reial

 

Placa de Reial 

 

Optog på La Rambla 

 

Optog på La Rambla

 

Siesta på La Rambla 

 

12. februar festligheder

 

Santa Maria del Mar

 

Picasso Museet  

 

Irsk kaffe og varme... 

 

Placa Catalunya

 

Barcelona Sants

 

Placa D'Espanya 

 

Les Quatre Columnes

 

Arenas de Barcelona 

 

Arenas de Barcelona 

 

Arenas de Barcelona 

 

Miro's fugl ved siden af arenaen

 

Arenas de Barcelona 

 

Arenas de Barcelona 

 

Elevatoren udvendig 

 

Frokost på toppen 

 

Montjuïc

 

Barcelona

 

Appelsiner 

 

Columbus Monumentet 

 

Barcelona 

 

Barcelona 

 

Santa Maria del Mar

 

Santa Maria del Mar

 

Supermarkedets vindue

 

Casa Battló

 

Gaudi 

 

Casa Mila 

 

Casa Mila 

 

Sagrada Familia fotograferes

 

Sagrada Familia

 

Sagrada Familia

 

Sagrada Familia

 

Camp Nou

 

FC Barcelona 

 

Camp Nou 

 

Camp Nou 

 

Barca's pokaler 

 

Barcelona 

 

Park Güell

 

Café i Park Güell

 

Tibidabo

 

Metroen i Barcelona

 

Dejlig frokost og siesta

 

La Seu

 

Gæs i klosterhaven

 

Boqueria Markedet på La Rambla

 

Masser af frugt

 

Tapas

 

Pause og nyde solen

 

Siesta på Ramblaen

 

 

Frokost på Ramblaen

 

Langs havnen 

 

Hotel W i Barcelona

 

Appelsiner i en gårdhave

 

Amsterdam

 

Rejseoplevelser i Barcelona

 

En enormt spændende by med masser af muligheder for oplevelser af enhver slags. Dejligt at slentre på La Rambla og rundt i det gotiske kvarter, herligt og sidde på fortovscafé og nyde solen & imponerende at se Gaudis kunstværker. 

 

Af Hanne Thoms   

 

La Boqueria 

 

La Rambla

 

Det gotiske kvarter i Barcelona er fuld af liv

Vores hotel Ingles lå i gaden La Boqueria i det gotiske kvarter, kun 50 m fra La Rambla. Her summede de mange smalle stræder af liv og aktiviteter, og alligevel var der meget stille og dæmpet. Ingen bylarm fra de mange biler på La Rambla, de kørte næsten lydløst.

 

Også et kvarter fyldt med rigtig mange seværdigheder og små åbne pladser, hvor der var fortovscafé'er. Nogle med varmekanoner, for det var ret køligt pga. den kolde vind.

 

Jeg blev glædelig overrasket over, hvor tæt de forskellige ting lå i forhold til hinanden. Bag ethvert hjørne gemte der sig noget interessant. En kirke (dem er der godt nok mange af), patio'er (gårdhaver) man kunne gå ind og se gratis, de mange åbne pladser med fortovscaféer, resterne af de romerske bymure bygget sammen med nutidige huse. Kunst og arkitektur så langt øjet rakte. 

 

Butikkerne havde åbent om aftenen, og der var mange af dem, side om side. Priserne i supermarkederne i det gotiske kvarter var omtrent som herhjemme, men tøj & sko var væsentlig dyrere, selv deres udsalgspriser overgik almindelige priser i DK, så det blev desværre ikke til shopping.

 

LØRDAG 11. FEBRUAR 2012 - Udrejse

 

Vi tog hjemmefra ved kaffetid, skulle flyve fra Billund 18.20, og havde en mellemlanding i Amsterdam. 1 time til at skifte fly, meget passende og dejligt med de nye rygerum i Schiphol lufthavn.

 

Efter nogle meget gode og behagelige flyveture landede vi i Barcelona (BCN) 22.45 og valgte en taxa, så vi kunne blive kørt direkte til hotellet.

 

Det var faktisk dyrt, 30 €, så vi besluttede at finde en bus, når vi skulle tilbage til Barcelona lufthavn.

 

Vi valgte et billigt, centralt hotel

Hotel Ingles 

 

Vores møblering på balkonen 

 

Vi skulle bo på hotel Ingles, som ligger meget centralt i gaden La Boqueria i det gotiske kvarter, kun 50 m fra La Rambla. Udefra ligner det ikke noget særligt, men der var pænt og rent, en døgnåben reception og et meget venligt personale. Hotellet havde ingen restaurant, så vi havde brød og ost med hjemmefra til næste dags morgenmad, også el-kedel og Nescafé. Heldigvis var der elevator på hotellet, en hårtørrer og to tandkrus. 

 

På hotellet spurgte jeg, om de havde rent drikkevand i hanerne, det havde de ikke. Til gengæld havde mange butikker stadig åbent, selv om det snart var midnat. Vi fandt et sted i nærheden og fik købt vand og vin. Nu skulle der lægges planer for de næste dage og hygges på balkonen, som vendte ud mod en baggård og Santa Maria del Pi kirken, hvis oplyste tårn vi kunne se fra balkonen.

 

Men først skulle vi ha' indrettet balkonen, der var nemlig ingen borde eller stole. Og det var det eneste sted, vi måtte ryge. På værelset var der en lænestol og et bord til kufferten, samt ekstra tæpper i klædeskabet. Ude på gangen stod der en høj taburet, den hentede vi (uden at spørge om lov, og satte den pænt på plads igen, da vi rejste hjem). Kunne bruges som et lille bord.

 

Der var kun et par graders varme udenfor, så jeg var meget glad for at have skiundertøj, termosokker og en tyk ulden trøje med.

 

SØNDAG 12.2.2012 - La Rambla og det gotiske kvarter

 

"Vores køleskab" 


Vi sov helt til 8.30, og nød morgenmaden på værelset, derefter lidt balkon-tid. Der var dog masser af muligheder for at købe morgenmad tæt på hotellet, men også dejligt at være selvforsynende og nyde morgenstunden i eget tempo.

 

Naturens køleskab

Vejrudsigten lovede op til 8 grader og sol. Men den kolde vind fik det til at føles koldere.

 

Det gav os ideen til at indrette et køleskab på balkonen. Der var en slags krog på et nedløbsrør, og her kunne en lukket plastikpose hænge med vores brød og ost. Der var køligt og ingen sol.

 

Vi var enige om en stille søndag på La Rambla og lidt rundt i det gotiske kvarter. Jeg ville bl.a. meget gerne se Santa Maria del Mar kirken, fordi handlingen i bogen "Havets Katedral" foregår, imens denne kirke blev bygget.

 

Columbus Monumentet (Columbus peger modsat Madrid)

 

 

Nyere huse og gamle bymure 

Barcelona er hovedstad i regionen Catalonien

Barcelona ligger ud mod Middelhavet i det nordøstlige Spanien og har ca. 1,6 mill. indbyggere (4,6 mill. hvis man regner forstæderne med). Barcelona er den næststørste by i Spanien.

 

Navnet Barcelona stammer fra det iberiske ord Barkeno. Man har fundet mønter med denne indskribtion, skrevet med iberisk skrift.

 

På latin blev byen kaldt Barcino, Barcelo og Barcena. I middelalderen kaldtes byen også Barcinona, Barcalona, Barchelona og Barchenona.

 

I dag er Barcelona især kendt for sine to fodboldhold i den bedste spanske division (FC Barcelona og RCD Espanyol), og her findes også succesrige håndbold og basketballklubber. Barcelona var vært ved OL i 1992.

 

Barcelonas historie begynder med købmænd

Barcelona opstod som handelscentrum. De tidligste bosættere var den iberiske stamme Laetani. De solgte korn, østers og honning. Senere bosatte fønikiske købmænd sig langs kysten i det nordlige Catalonien. 

 

Romerne erobrede Den Iberiske Halvø

Noget man straks får øje på, når man står på den store plads foran Barcelonas Katedral, er resterne af de romerske bymure, som er bygget sammen med de nutidige bygninger.

 

Under den 2. puniske krig (219 - 201 f. Kr.) fortrængte romerne grækerne og startede deres erobring af Den Iberiske Halvø. En mindre romersk koloni (Colonia Julia Augusta Faventia Paterne Barcino) blev grundlagt 15 år f. Kr. og fik hurtigt fremgang. Romerne var med til at skabe en fast bystruktur med hovedveje, bymure, akvædukter, teatre mm.

 

Men man får også et dybt indtryk af romernes negative og fatale indflydelse, når man som os tilfældigvis besøger Barcelona midt i februar og oplever byens festligheder i forbindelse med 12. februar, hvor man bl.a. fejrer den unge kvinde Eulalia, som led martyr-døden for kristendommen (som romerne forfulgte).

 

Vestgoterne overtog magten

I 300 tallet blev Barcelona påvirket af folkevandringer og kampen om territorier. Vestgoterne var dem, der blev længst. Under kong Ataulfo blev Barcino (Barcelona) i 415 udnævnt som deres hovedstad.

 

Nordafrikanske muslimer angreb

I 711 angreb den muslimske hersker Al-Hurr Catalonien, og Barcelona overgav sig fredeligt mod at få ret til selvstyre og kun en smule indblanding fra deres nye overherrer.

 

Frankerne slog muslimerne

Freden var kortvarig, for i 732 angreb frankerne, slog den muslimske hær og fortrængte dem. Der blev nu etableret mange små grevskaber, og under ledelse af Guifré el Pilós  blev disse grevskaber i 800-tallet lagt sammen under navnet Barcelona.

 

 

Optog på La Rambla 


Barcelona blomstrede

Barcelona havde en stor havn, og handelen med uld og jernmalm var med til, at byen blomstrede. I 1137 giftede grev Ramon Berenguer d. 4. af Barcelona sig med Petronila, som var arving af kongeriget Aragon. Deres søn Alfonso 2. blev konge af Aragon.

 

I løbet af de næste 200 år erobrede tronen områder helt frem til Sicilien og Napoli, og Barcelona blev den vigtigste handelsby i Middelhavsområdet. Også kunsten og arkitekturen blomstrede. Der blev bygget fantastiske kirker og paladser, fx kirken Santa Maria del Mar.

 

Nedgangstider

En serie dårlige høstsæsoner i 1300-tallet blev årsag til stor hungersnød, og i 1348 kom Den Sorte Død, hvor en tredjedel af Barcelonas indbyggere døde.

 

Da den sidste direkte arving til Barcelona døde i 1410, blev tronen givet videre til Castilien. Nedgangstiderne fortsatte, fordi beholdningerne blev drænet af mange skatter. Da en ny skat blev vedtaget i 1462, gjorde folket oprør med 10 års borgerkrig til følge.

 

Spaniens guldalder

Da Ferdinand af Aragon i 1469 giftede sig med sin kusine Isabella af Castilien blev de to største kongeriger på Den Iberiske Halvø forenet. Dette lagde grunden til et samlet Spanien under deres barnebarn Karl d. 1. af Spanien.

 

Barcelona igen en stridsplads

Under Trediveårskrigen (1618-48) stod Catalonien i front i forbindelse med magtkampen mellem Spanien og Frankrig. Selv om catalonierne var meget fattige, blev de tvunget til at huse castilianske tropper. Krigen endte med, at Frankrig fik de catalanske områder nord for Pyrenæerne, og Barcelona blev overgivet til Spanien i 1652.

 

I 1713 (under den Spanske Arvefølgekrig) blev Barcelona belejret af franske tropper. Byen holdt stand i over et år, men måtte overgive sig d. 11. september 1714.

 

Nye op og nedture i Barcelona

Købmændene vendte nu tilbage til Barcelona for at tjene penge ved at eksportere stof og cognac til Amerika. Handlen voksede kraftigt efter 1778, da de sidste handelsbegrænsninger i forbindelse med kolonierne blev ophævet. Napoleonskrigene (1804-15) satte dog en stopper for dette økonomiske boom.

 

I 1800-tallet oplevede Barcelona igen en storhedsperiode, især kunsten, kulturen, sproget og arkitekturen blomstrede. Industrialiseringen betød, at landets første jernbane blev åbnet mellem Barcelona og Mataró i 1848. De rige byggede store palæer i det nye kvarter Eixample, mens de fattige boede i overfyldte lejligheder i den gamle bydel.

 

Tabet af de sidste spanske kolonier i Amerika i 1898 resulterede i, at vigtige handelsruter lukkede. Dette gav de fattigste i Barcelona nye og flere problemer. Efter en uges uro og optøjer i 1909 (Den Tragiske Uge) endte det med, at over 100 demonstranter døde, og deres ledere blev henrettet.

 

Francos diktatur

Uroen var ikke begrænset til Barcelona og Catalonien, hele Spanien var i oprør. Først kom der et militærdiktatur i 1921, og i 1936 begyndte en ny spansk borgerkrig.

 

Den nationalistiske hær under ledelse af Francisco Franco besejrede republikanerne, og i januar 1939 overgav Barcelona sig. Under hans styre led catalonierne meget gennem 1940'erne. Deres sprog og kultur blev undertrykt, og regionen blev frataget enhver form for selvstyre.

 

I 1950'erne løsnede Franco sit jerngreb, og der blev atter plads til catalansk sprog og kultur. Mange steder kan man i dag se vejskilte mm. skrevet på både spansk og catalansk. Da Franco døde i 1975 brød Barcelona ud i glædesjubel. Siden 1975 har Juan Carlos 1. været konge i Spanien.

 

 

Gaudis lygter på Placa Reial 

 

Optog på La Rambla

 

Optog på La Rambla 

 

 

La Rambla Placa de Reial

Placa Reial betyder 'Royal plads' og er en stor, firkantet plads, som ligger ved siden af La Rambla. Pladsen blev tegnet af Francesc Daniel Molina Casamajó i 1800-tallet.

 

Her findes et stort antal restauranter og nogle af Barcelonas mest berømte natklubber, fx Sidecar, Jamboree og Karma.

 

Placa de Reial er også kendt for sine mange udendørs spillesteder og er et populært mødested året rundt.

 

Gademusikanter og artister optræder og underholder de mange gæster på de udendørs caféer.

 

Her finder den årlige festival La Mercè sted i september (open air koncerter). Også nytårsaften er pladsen fyldt med mange mennesker.

 

Midt på pladsen er der en statue med 6 lygter designet af den catalanske arkitekt Antoni Gaudi, i øvrigt hans første bestillingsarbejde.    

 

Barcelona fejrer martyren Eulalia d. 12. februar

På Placa Reial var der ved 11-tiden tilfældigvis ved at blive gjort klar til et optog, og det så meget spændende ud. Jeg spurgte nogle opsynsfolk om, hvad der foregik, og de fortalte, at man fejrer 12.2. hvert år med en festival i flere dage og et optog på La Rambla. Man fejrer alle de krige/slag, Barcelona har vundet igennem årene.

 

Dagen er også til minde om Eulalia, en 13-årig pige, som led martyrdøden d. 12. februar 303. Under romernes forfølgelse af de kristne ville hun ikke give afkald på kristendommen.

 

Derfor blev hun udsat for tortur, inden hun blev henrettet. Hun blev først sat ind i en tønde med knive (eller glas) stukket ind i den, derefter rullet ned ad en gade. Fik brysterne skåret af. Blev korsfæstet på et X formet kors. Til sidst halshugget. Det siges, at efter halshugningen fløj en due fra hendes hals.

 

Eulalia mindes med statuer og gadenavne i hele Barcelona. Hendes krop blev oprindeligt begravet i Santa Maria de les Arenes (nu Santa Maria del Mar). Den blev skjult i 713 under den mauriske invasion, men blev fundet igen i 878. I 1339 blev den flyttet til en alabast sarkofag i krypten i den nybyggede Santa Eulalia katedral (Barcelonas katedral La Seu). 

 

Vi stod og kiggede på optoget i en times tid, den ene regent efter den anden kom forbi, men også godtfolk og musikanter. Dejlig stemning.

 

De ca. 4 m høje dukker blev båret af mennesker, som skiftedes til at afløse hinanden. Under dragten var der et lille bord, så man kunne sætte dukken, kravle ud og den næste ind, løfte og gå videre. 

 

Gåtur på La Rambla

La Rambla er en ca. 1,3 km lang gade i Barcelonas centrum. I begge sider er der plantet store træer, så det minder om en allé. Gaden er delt i tre baner, de to yderste med ensrettet færdsel, det midterste stykke (også det bredeste) er som en gågade med masser af boder og fortovscaféer (når det er varmt).

 

La Rambla ligger mellem Columbus Monumentet ved havnen og Placa de Catalunya, hvorfra alle mulige busser og metroen kører. Vi boede midt imellem. Holdt siesta med kaffe og brød på Cosmos, derefter kiggede vi på Columbus Monumentet ved havnen og gik tur langs lystbådehavnen. Et fantastisk dejligt sted at slentre rundt.

 

Cykler 

 

Det gotiske kvarter i baggrunden

 

Santa Maria del Mar pladsen

 

Picasso Museet

Cykelordning i Barcelona 

Mange steder er der enormt mange røde cykler parkeret. De er stillet til rådighed af kommunen, som også vedligeholder dem.

 

Man kan købe et årskort til en cykel. Ta' en, cykle til næste destination, parkere og låse cyklen dér. Ligegyldigt hvilken cykelparkerings-plads man bruger og snupper en ny cykel fra. Rigtig smart, ikke mindst i forbindelse med metroen.

 

Det gotiske kvarter

I juleferien læste jeg "Havets katedral", hvor man følger den fiktive hovedpersons liv under byggeriet af folkets katedral Santa Maria del Mar i 1300-tallet. Derfor ville jeg rigtig gerne se denne katedral, som ligger midt i det gotiske kvarter.

 

Fra havneområdet kunne man se Santa Maria del Mar's tårn og gå i retning af det. Men også bykort og gå-skilte var gode vejledere.

 

Alting ligger ubeskriveligt tæt på hinanden, "gemt" mellem høje bygninger og meget smalle gader. Ind imellem er der rigtig mange 'pladser'. Åbne områder, nærmest et lille torv.

 

På en af de pladser, vi kom forbi, på vej til katedralen, var der parade i forbindelse med 12. februar festlighederne. Her mindedes man de faldne, som i 1713-14 forsvarede Barcelona og Cataloniens frihed.

 

Desværre var Santa Maria del Mar lukket om eftermiddagen, man kunne komme gratis ind og se katedralen om formiddagen og igen mellem 17 og 20.

 

På pladsen foran katedralen var der flere fortovscafeer, og her hyggede vi os med en drink. Det var dog lidt for koldt at blive sidde udenfor i skyggen. Selv om solen skinnede fra en skyfri og dyb blå himmel, skyggede de omkringliggende høje bygninger for solen.

 

Derefter valgte vi at besøge Picasso Museet, som lå et par gader derfra.

 

Picasso Museet er rigtig spændende

Picasso blev født i Malaga, men senere flyttede familien til Barcelona, hvor Picasso som 14-årig blev optaget på Barcelonas kunstskole.

 

Igennem sit lange liv (1881-1973) viste han et stort talent som både maler, tegner, grafiker, billedhugger og keramiker.

 

Picasso Museet i Barcelona har lagt vægt på den del af hans værker, som er produceret i Barcelona. Dvs. de tidlige eksperimenter og den blå periode. Disse værker er nøglen til at forstå hans senere udvikling.

 

Denne søndag var der gratis entre, vi skulle kun betale for en audioguide. Informationerne om hans billeder var så grundige og overvældende, at jeg efter 1 time slukkede for audioguiden og nøjedes med at kigge på resten af hans værker. Men absolut interessant!

 

Aftensmad og aftenhygge

Vi slentrede tilbage til Placa Reial og nød en irsk kaffe, ville vente med Santa Maria del Mar til en anden dag. Derefter dagens menu på Cosmos. En ikke specielt velsmagende suppe og en super entrecote. Rødvinen blev serveret iskold, det forstod jeg ikke lige.

 

Det bedste var sådan set, at der lige ved siden af lå et supermarked, hvor vi kunne handle ind, inden vi tog tilbage til vores hotel.

 

På tilbagevejen blev jeg nysgerrig i de mange smalle sidegader, hvad gemte sig bag det næste hjørne? Således kom vi forbi udsigten fra vores hotelværelses balkon, nemlig kirken Santa Maria del Pi. Der var koncert i krypten senere denne aften.

 

Ikke noget vi ønskede at betale for at høre, men vi fik lov til ganske kort at kigge ind i det store, smukke og enkle kirkerum.

 

Resten af aftenen var der hygge på balkonen, uploade fotos på den bærbare og planlægge næste dag. Godt pakket ind i varmt tøj.  

 

MANDAG 13.2.2012 - Tyrefægterarenaen, Montjuic og det gotiske kvarter

 

Sightseeing i Barcelona

 

Placa Catalunya


Vejrudsigten meldte 12 grader og sol, overskyet om eftermiddagen. Det holdt stik, men den kølige vind gjorde, at det føltes noget koldere.

 

Jens vidste, at man på hotellerne kunne købe en rabatordning til tour-busserne. Dvs. at der både var rabat på busbilletten og rabat på entre til de forskellige seværdigheder.

 

I vintersæsonen kører der en rød og en blå hop on / hop of sightseeing bus. Det er dyrere end at tage metroen, til gengæld får man set mere undervejs.

 

Vi valgte en to dages billet, og kunne frit vælge mellem den røde eller blå bus. Et af holdestederne var Placa Catalunya, som lå ca. 800 m fra vores hotel. Vi skulle bare ud på la Rambla og så fortsætte mod vest.

 

Vores plan var at tage den røde rute, stå af på Placa Espanya og se tyrefægterarenaen, derefter Montjuic, en tur op i Columbus Monumentet og måske slutte af med Santa Maria del Mar.

 

Alle museer har lukket om mandagen, så dem kunne vi ikke besøge denne dag.

 

Placa de Catalunya

Er Barcelonas centrum og det sted, hvor den gamle bydel og bydelen Eixample fra det 19. årh. mødes. Herfra kører busserne, både dem til sightseeing og lufthavnen, og metroen kører i alle mulige retninger.

 

Placa D'Espanya

Placa Espanya 

 

Avinguda de la Reina Maria Christina 

 

Arenas de Barcelona 

 

Udsigten fra tagterrassen 

 

Udsigten mod Sagrada Familia

 

Arenas de Barcelona

 

Arenas de Barcelona 

 

Trappen til p-kælderen 

 

I indgangen i arenaen 

 

Tagterrassen 


Er en af de vigtige pladser i Barcelona, bygget i forbindelse med verdensudstillingen i 1929. Designet i 1915 af arkitekten Joseph Amargós, og først afsluttet i sidste øjeblik. Tidligere blev stedet brugt til offentlige hængninger, og i 1715 var der en fæstning her (Ciutadella), som nu er revet ned.

 

Midt på Placa D'Espanya er der en kæmpe statue. Springvandet i midten er designet af arkitekten Josep Maria Jujol, som arbejdede sammen med og blev inspireret af Gaudi. Skulpturerne, som pryder springvandet, er skabt af Miguel Blay Fabregas.

 

Les Quatre Columnes

En bred Avenue (Avinguda de la Reina Maria Christina) er flankeret af to tårne. For enden af denne korte gade er der en kopi af Les Quatre Columnes.

 

Som en del af alle forbud mod catalanske symboler beordrede diktatoren Miguel Primo de Rivera i 1928, at de fire joniske søjler (kendt som Les Quatre Columnes) skulle rives ned. De var blevet opført i 1919 af arkitekten Puig og og symboliserede de fire striber i det catalanske flag. En kopi af søjlerne blev i 2010 rejst meget tæt på den oprindelige placering og er nu et symbol på udholdenhed, overbevisning og fastholdelse af sprog, kultur og catalansk national identitet.

 

Arenaen er en tidligere tyrefægterarena

Arenaen ligger på Placa D'Espanya og ligner en rigtig tyrefægterarena, når man ser den smukke, runde og røde bygning udefra. Men den oprindelige bygning er totalt forandret og renoveret.

 

Den 25. marts 2011 åbnede Las Arenas Shopping Mall efter mange års planlægning og ombygning af den tidligere tyrefægterarena.

 

Det nye indkøbs og kulturcenter har et areal på ca. 47.000 m2 og består af 126 butikker, flere restauranter, en 12 skærm biograf på 3. sal, fitnesscenter/spa og "Museum of Rock" på 4. sal samt en kælder med 1250 p-pladser.lass="style24">  

Facaden af den oprindelige bygning er bevaret, og kuplen er en af de største i Europa. Heroppe er der en 360 grader tagterrasse, hvor man kan gå hele vejen rundt og nyde den fantastiske udsigt over Barcelona.

 

Arenaen stod færdig i 1900 og blev bygget af arkitekten August Font i Carreras. Der var plads til 16.000 mennesker. Den bestod af trapper med soldæk, og på øverste etage var der 52 bokse med sæder. Ringen var 52 fod i diameter.

 

I 1970'erne blev det mindre populært med tyrefægtning i Catalonien, så den sidste tyrefægtning i arenaen fandt sted i juni 1977.

 

Bygningen spillede en stærk borgerlig og kulturel rolle i Barcelona. Ikke kun som tyrefægter-arena, men også som et mødested for opera, teater, rockkoncerter, politiske forsamlinger m.m. Dette medførte, at byrådet besluttede, at facaden ikke skulle rives ned.

 

Lidt om arkitekten Rogers

Med hjælp fra Rogers Stirk Harbour og Partners blev tyrefægterarenaen omdannet til et indkøbscenter. Richard George Rogers er en britisk arkitekt, som er kendt for sit modernistiske og funktionalistiske design.

 

Rogers er måske bedst kendt for sit arbejde på Pompidou Centre i Paris, Lloyd bygningen & Millennium Dome i London og Den Europæiske Menneske-rettigheds-domstol i Strasbourg.

 

I maj 2006 blev Rogers arkitektfirma valgt til at tegne det nye Tower 3, som skulle erstatte New Yorks World Trade Center, som blev ødelagt under angrebene den 11. september.

 

Han har vundet en RIBA guldmedalje, Thomas Jefferson medaljen, RIBA Stirling-prisen, en Minerva medalje og Pritzker-prisen.

 

Ombygningen af arenaen

Med respekt for den oprindelige arenas arkitektur har 'Rogers Stirk og Partners' ændret både udseende og funktion. Den oprindelige arena blev hævet over gadeniveauet med ramper og trapper.

 

Ombygningen indebar udgravning under arenaen og etablering af buer for at støtte den eksisterende væg og skabe nye rum til butikker og restauranter. Under ombygningen blev den oprindelige og imponerende indgang bevaret, men forlænget nedad til gadeplan i den nye bygning.

 

Las Arenas gamle og smukke facade blev hævet på V-formede søjler, der understøtter betonbjælker. De røde V-formede søjler virker som både fundament og afstivning for bygningen. Bag de V-formede søjler fremstår de nye glas og aluminiums facader.

 

Bag facaden står der søjler, der afstiver facaden, og et stålbånd i hvert etageskel er boltet i den gamle facade for at sikre mod sætningsskader og også som forstærkning ved åbningerne i facaden.

 

Under arenaen er der bygget en 5 etagers kælder og parkeringskælder. Kælderen er støbt på stedet som et søjle- dragersystem. Etagerne er forbundet med både elevatorer og rulletrapper.

 

Til hjælp for kunder og gæster i centeret har man valgt at udsmykke de adgangsgivende gange og åbne områder med meget markante farver. De kraftige farver går igen gennem resten af det store og åbne center. Rogers Stirk og Partners har ved hjælp af farverne enten undertonet eller markeret søjler og drager, så det bliver et spændende miljø.

 

Hovedindgangen til Las Arenas er et imponerende syn. Når man træder ind gennem skydedørene, er det første man ser, de store gule skråtstillede søjler, der er med til at bære de 7 etager i centret.

 

Etagerne er udført som indskudte dæk. Dækkene er udført som stålkonstruktioner, der gør det muligt at lave store og åbne arealer, så man kan se flere etager herfra. Sammenholdt med butikkernes glasfacader og de fritliggende små spisesteder virker Las Arenas som et åbent og venligt miljø.

 

Gulvene er udført i marmor, som enten er hvide eller sorte, som neutral modsætning til søjlerne. Tager man rulletrappen eller elevatoren op, mødes man af en tagkonstruktion, hvor dele er blotlagt, så man kan se limtræskonstruktionen i taget. Selve loftet er udført i et dekorativt mønster.

 

Gennem et glasdørsparti kommer man ud på en tagterrasse, som går hele vejen rundt omkring bygningen. Terrassen giver udsyn 360 grader over Barcelona. Alle de dejlige bygninger i byen kan ses herfra.

 

Fra tagterrassen og gaden er der adgang til et elevatortårn, som er placeret udenfor bygningen. Elevatortårnet er simpelt udsmykket, så tårnet næsten fremstår som et kunstværk. Der er også etableret udvendige trapper som nødudgange.

 

Frokost på toppen af Las Arenas

Efter en rundtur i centeret (hvor vi startede nede fra gaden, og tog rulletrapperne op) nød vi solen og udsigten fra tagterrassen.

 

Her var der flere restauranter, et oplagt sted at nyde frokosten med panorama udsigt over Barcelona. Til sidst tog vi den udvendige elevator ned. Det var mere behageligt og hurtigere end de mange rullende trapper.

 

Castell de Montjuïc

Montjuïc er et ca. 200 m højt bjerg et par km sydvest for Barcelonas centrum. Her findes parker og haver, og mange af Barcelonas vigtigste historiske begivenheder har fundet sted her. Navnet stammer måske fra Mons Jovis (jødernes bjerg) pga. den jødiske kirkegård, som ligger ved siden af slotsfortet. Flere bygninger blev rejst på Montjuïc i forbindelse med verdensudstillingen i 1929, bl.a. MNAC og det arkæologiske museum.

 

Castell de Montjuïc

Castell de Montjuïc ligger på det højeste punkt. Man kan køre til toppen i egen bil (eller gå), og herfra er der en kanon udsigt. Der er også mulighed for at bruge kabelbanen fra det sted, hvor tour-bussen holder. Det syntes vi, kunne være sjovt at prøve.

 

Turen med kabelbanen tog 5-10 min., midtvejs var der 90 graders vending. Her blev farten sænket. Undervejs havde vi en helt unik udsigt ud over Barcelona. Kan varmt anbefales.

 

Fæstningen Castell de Montjuïc stammer fra 1640, og blev ombygget mellem 1751 og 1779. Fungerede som fængsel, især for politiske fanger indtil Francos regime. Her fandt også mange henrettelser sted.

 

I 1897, kendt som Montjuïc processen, blev anarkistiske tilhængere idømt øjeblikkelig dødsstraf, hvorefter der var kamp for arbejdernes rettigheder. Under den spanske borgerkrig blev både nationalister og republikanere henrettet her, når det lige passede modstanderne.

 

Den catalanske nationalistiske leder Lluis Companys i Jover blev henrettet i 1940 efter at være blevet udleveret til Franco af nazisterne.

 

Appelsintræer på Montjuïc

Der var appelsintræer på Montjuïc

Vi nød den storslåede udsigt fra Montjuïc, og her fik jeg også svar på et helt andet spørgsmål:

 

Vokser der appelsintræer i Barcelona?

 

På Montjuïc var der en appelsin-allé, og et rundt info-skilt i gruset.

 

Inden vi tog videre, nød vi en cappuccino og lidt brød sammen med den herlige udsigt.

 

Columbus Monumentet

Det 60 m høje Columbus Monument står for enden af La Rambla, tæt ved havnen. Det blev bygget i 1880'erne for at ære Columbus, som valgte at gå i land i Barcelona efter sin første rejse til Amerika. Monumentet blev indviet under verdensudstillingen i 1888.

 

Øverst er der en bronzestatue af Columbus. I den ene hånd har han et navigationskort, mens den anden hånd peger mod ruten til Amerika. Dog hedder det sig i Barcelona, at Columbus peger modsat Madrid! 

 

Columbus Monumentet 

 

Columbus Monumentet 

 

Barcelona 

 

Statuen af Columbus er placeret på prinsens krone, og herunder er der fire bronzestatuer, som repræsenterer Europa, Asien, Afrika og Amerika.

 

Søjlen er lavet af støbejern og udført i korintisk stil. Nederst er der fire meget dekorative bronze kompositioner, som viser en caravel flankeret af en grif (et fabelvæsen), som holder armene i vejret.

 

Allernederst er der fire store grupper af skulpturer, som viser catalanere og andre personer, der var med til at opdage og kolonisere Amerika.

 

Soklen er formet som et kors, der er placeret i en ottekant. Nederst er der fire trapper, der hver er flankeret af to støbejerns-løver. De fire sider af soklen har skulpturer, som repræsenterer kongerigerne Catalonien, Aragon, Leon og Castilien. Der er også relieffer, som viser scener fra Columbus' liv.    

 

Monumentet er indrettet som turistkontor

Indvendig er der også en elevator til toppen, hvorfra man kan nyde udsigten over Barcelona.

 

Mod nord kan man se Det Gotiske Kvarter med de mange historiske bygninger, klokketårnene på Catedralen, Santa Maria del Mar og La Mercè. Her fra toppen ser man tydeligt, at La Rambla er en lang allé med store træer i begge sider ud mod de ensrettede gader. I det fjerne ses Sagrada Familia, og man fornemmer virkelig dens enorme højde og omfang.

 

Kigger man mod øst og følger kystlinjen, kan man se det moderne Forum med de mange høje og moderne bygninger, tvillingetårnene som flankerer indgangen til Den Olympiske Marina, den gamle havn Port Vell og industrihavnen.

 

Mod syd ligger Montjuïc med sin borg på toppen. Montjuïc er også stedet med museer, haver, teatre og Det Olympiske Stadion. Ved foden af Montjuïc ser man tre store skorstene (Fecsa-Endesa).

 

Mod vest ser man Collserola Natural Park (det vældige, grønne område rundt om Barcelona) med Tibidabo Forlystelsespark og Collserola Tårnet i det fjerne.

 

Santa Maria del Mar

 

Stenbærer, også kaldet Bastaixos

 

Tapas Gaudi

 

Santa Maria del Mar 

Der var ikke ret langt at gå fra Columbus Monumentet til Santa Maria del Mar kirken, men vi valgte at ta' med den røde tour-bus ud langs havnen, og stå af ved kirken på tilbagevejen. Vi kom bl.a. forbi Den Olympiske Havn.

 

Santa Maria del Mar er en imponerende, stilren gotisk kirke (basilika) i Ribera kvarteret. Den er ikke så stor som Barcelonas katedral (La Seu), men jeg var specielt interesseret i denne kirke, fordi jeg læste Havets Katedral i juleferien.

 

Historien omkring kirkens opførelse er speciel

Alle laug i Ribera kvarteret var involveret, mens kirken blev bygget. Derfor tog det kun 54 år at opføre den. Byggeriet blev startet i 1329 og var færdigt i 1383.

 

Afstanden mellem søjlerne (13 m) er den største blandt alle gotiske kirker i Europa. Det store kirkerum var meget enkelt, men også mørkt. Der kom ikke meget lys ind gennem de smukke mosaikvinduer.

 

I middelalderen lå kirken tættere på havet end i dag. Deraf navnet 'del Mar' (ved havet). Her lå også de rigeste og mest arbejdsomme kvarterer i Barcelona, med hovedgaden "De La Mar" (i dag Argentería), hvor man solgte sølv.

 

Kirken blev bygget oven på en gravplads fra det 1. årh. e.Kr., Det var også her, at den lokale helgeninde Santa Eulàlia blev begravet, efter at romerne havde tortureret og korsfæstet hende.

 

Havets Katedral

Den spanske forfatter Ildefonso Falcones har skrevet "Havets Katedral". Her følger man en fiktiv hovedperson under kirkens tilblivelse, samtidig med at hele den catalanske historie indgår i romanen.

 

I et spændende og levende sprog kan man leve sig ind i kirkebyggeriet, bl.a. hvordan samtlige sten blev båret fra bjerget Montjuïc og ned til byggepladsen.

 

På hovedindgangens døre viser et relief en sådan stenbærer.

 

Aftenhygge

Undervejs tilbage til hotellet kom vi forbi et butiks-vindue, der var tæt pakket med firkantede varer. Det viste sig at være et supermarked. Så kunne vi lige købe vand, vin og brød.

 

Ved siden af hotellet lå Tapas Gaudi, et fremragende sted at spise. Hyggeligt, god mad og hurtig betjening.

Inden vi gik ind, faldt vi i snak med en ung mand, som stod udenfor og var ansat til at skaffe kunder.

 

Aftenen sluttede på balkonen, hygge og langsom internet.

 

TIRSDAG 14.2.2012 - Gaudi og Camp Nou

 

Det blev varmere dag for dag. I dag var der 14 grader, sol, skyer og lunt, men koldt til aften. Igen sov vi længe, morgenmad og hygge på balkonen, og endelig var vi klar til sightseeing ved 11-tiden.

 

I dag ville vi følge den blå tour-bus rute, og der stod Gaudi på dagens program: Casa Mila, Sagrada Familia og Park Güell. Undervejs ændrede vi planer, parken måtte vente, i stedet et stop ved Camp Nou.

 

Lidt om Antoni Gaudi

Antoni Gaudi i Cornet levede fra 1852-1926 og var en catalansk arkitekt. Han er kendt for sin meget originale stil, den kunstneriske catalanske modernisme. Nogle af hans mest berømte værker er Casa Mila, Casa Battló, Sagrada Familia og Güell parken.

 

Stol designet af Gaudi

 

Casa Mila

 

Casa Mila

I barndommen havde Gaudi svært ved at lege med andre børn, fordi han var plaget af gigt. I stedet for brugte han meget tid på at iagttage naturen og analysere dens design. I skolen viste han store evner i faget geometri, hvilket fik betydning for hans senere virke.

 

Han tog arkitekteksamen i Barcelona i 1878, ikke de bedste karakterer, og en af hans lærere sagde: "g har enten fundet en vanvittig eller et geni."  

 

Gaudi blev optaget på arkitektskolen (efter først at ha' fået afslag). I starten blev mange af hans værker latterliggjort, men da industrimanden Eusebi Güell blev hans mæcen, kunne han fortsætte sit arbejde og blev efterhånden populær.

 

I 1926 blev Gaudi kørt over af en sporvogn. Han så fattig ud og blev ikke genkendt. Derfor blev han kørt til et fattighospital uden den fornødne førstehjælp. Her døde han tre dage senere. Han ligger begravet midt i sit ufuldendte mesterstykke Sagrada Familia.

 

Casa Mila (La Pedrera)

Casa Mila ligger på Passeig de Gràcia og er en helt speciel bygning, som blev opført til en af Barcelonas rigmænd i starten af 1900-tallet. Bygningen har 6 etager og en tagterrasse med en masse særprægede skulpturer. Det midterste i bygningen er åbent fra gulv til himmel, hvilket giver en følelse af et unikt design.

 

I dag er bygningen indrettet som museum. Øverst er der et rum med Gaudis kunst, og på en de øvrige etager kan man se en lejlighed indrettet med møbler fra den tid.

 

Udsigten fra tagterrassen var fantastisk, men jeg følte mig dårligt tilpas så højt oppe, hvor det bølgede med skinnende trappetrin i forskellige niveauer uden et ordentligt gelænder at holde fast i. Op og ned og rundt.

 

Her var også flere studerende, som sad og tegnede skulpturerne.

 

Sagrada Familia

 

Sagrada Familia

 

Sagrada Familia

 

Sagrada Familia

 

Sagrada Familia

 

 

Sagrada Familia er en ufærdig kirke

Inden vi besøgte kirken, sad vi på en fortovscafé overfor hovedindgangen. Nød frokosten og den vidunderlige udsigt til tårnene og de mange forskellige udsmykninger.

 

Sagrada Familia er kendt som Gaudis store ufærdige mesterværk. Skabt i natursten uden én eneste ret linje eller vinkel.

 

Det er en katolsk kirke, som blev påbegyndt i 1882, og den forventes først færdig i 2026 (eller senere). Navnet Sagrada Familia er catalansk og betyder Den Hellige Familie, dvs. Jesus, Jomfru Maria og Josef.

 

Francesc del Villar var den oprindelige arkitekt, som i 1882 påbegyndte opførelsen i ny-gotisk stil med planer om tre midterskibe og et tværskib.

 

Året efter blev opgaven overdraget til Gaudi. Han ændrede de oprindelige planer totalt, og gik i gang med at bygge en kirke af hidtil uset størrelse og med kristen symbolik. Han arbejdede på dette projekt i over 40 år, og de sidste 15 år af hans liv var helliget dette store arbejde.

 

Sagrada Familia var afhængig af private sponsorer og borgernes frivillige indsats (lige som i dag). Projektet betød så meget for Gaudi, at han både gik rundt i gaderne med indsamlingsbøssen og selv bidrog ved at spare penge til husleje. Dvs. at de sidste måneder af hans liv flyttede han ind i kirken og boede der.

 

Gaudis planer

Gaudi havde planer om at bygge tolv tårne (et for hver apostel) og fire tårne (et for hver af evangelisterne). De skulle være mellem 90 og 120 m høje.

 

Yderligere to tårne skulle repræsentere Jomfru Maria og Jesus, og disse to tårne skulle være 170 m høje (det svarer til 5 gange Rundetårn).

 

Via katedralens facader ønskede Gaudi at afspejle fødslen, døden og Jesu opstandelse.

 

Selv om Gaudi i 1910 blev ramt af Malta-feberen, formåede han at designe facaden ”La Pasión”, som handler om Jesu lidelse og død. Facaden består af geometriske former og er støttet af enorme ’knogler’, der fungerer som støttepiller.

 

Gaudi døde i 1926, men først da Danmarks konge Chr. 10. i 1929 skulle besøge Barcelona, blev tårnene på facaden ”La Nacimiento” (fødsels-facaden) gjort færdige.

 

Under den spanske borgerkrig blev dele af den ufærdige kirke og Gaudis modeller ødelagt ved en brand. Siden 1940 har andre arkitekter fortsat arbejdet i Gaudis ånd. Det går langsomt, men fremad.

 

Sagrada Familia i dag

Sagrada Familia blev indviet af Pave Benedikt XVI d. 13. november 2010, selv om kirken langtfra er færdig. Det centrale kirkerum er i brug, 8 af Gaudis i alt 18 planlagte tårne og to af facaderne er færdige. Jesus-tårnet, der vil blive rejst i kirkens centrum, kommer til at måle i alt 170 m. De nuværende tårne måler 109 m.

 

Det overraskede mig meget, at kirken var så lys indvendig. Og enormt STOR! Ufattelig højt til loftet, og med balkoner i flere etager. I midten var der opstillet stolerækker mellem søjlerne.

 

Inde i kirken er Gaudis oprindelige skitser og modeller også udstillet. Man kan også se, hvordan Gaudi regnede sig frem til sine konstruktioner. Under kirken er Sagrada-museet, hvor man kan se modeller og andet med relation til byggeriet af kirken.

 

Der er også mulighed for at komme op i et af tårnene, vel at mærke hvis man har fysik til det. Første del af turen foregår med elevator, resten er trapper. Jeg havde dog fået nok af højder og valgte denne del fra. Udsigten ville jeg garanteret ha' nydt, men jeg var stadig lidt højde-svimmel efter Casa Mila.

 

Vi ændrede planer

Overvældet og midlertidigt mættet af de mange Gaudi-indtryk, men også af hensyn til Jens' smertende fod (han havde gået mere de sidste dage, end hans dårlige fod kunne tåle) blev vi enige om at køre resten af den blå rute tilbage til Placa Catalunya uden stop. Vente med Park Güell til en anden dag.

 

Undervejs lyttede vi til audioguiden og nød udsigten. Pludselig gik det op for mig, at det var Camp Nou, vi nærmede os. På tur-kortet (med ruterne indtegnet) stod der ikke Camp Nou nogen steder, men "bare" Futbol Club Barcelona og Estadi del F.C. Barcelona. Jeg var ikke klar over, at det var det samme som Camp Nou. Troede det lå uden for denne rute.

 

Så i en vis fart fik jeg sagt, at her ville jeg gerne af og se mig omkring. Aftalen blev, at mens Jens sad på café, kunne jeg ta' en rundtur på Camp Nou. Han gik ikke glip af noget, for han havde set det hele i efteråret 2011.

 

Camp Nou

 

Camp Nou

 

Camp Nou 

 

Camp Nou 

 

 

 

 

 

 

FC Barcelona og Camp Nou

I starten af 1950’erne var Barcelonas stadion på Les Corts ved at blive for lille, fordi der kom mange tilhængere for se holdets stjerne (Kubala). Derfor besluttede man at bygge et stort, nyt stadion.

 

Efter tre års byggeri kunne man i 1957 indvie det ny stadion, som fik navnet Camp Nou (det catalonske ord for ’ny fodboldbane’).

 

Camp Nou er hjemmebane for FC Barcelona, og der er plads til 99.354 siddende tilskuere. Det er det største stadion i Europa og det tiendestørste stadion i verden.

 

I 1982 blev indvielsesceremonien ved VM i fodbold holdt her. Men Camp Nou har også været vært for en del vigtige begivenheder udenfor fodboldområdet.

 

Bl.a. har forskellige musikere optrådt på dette stadion, og i 1982 prædikede pave Johannes Paul 2. for over 120.000 på Camp Nou.

 

Museum og rundtur på Camp Nou

Det første rum, man kommer ind i, er et stort museum (indviet 1984), hvor man bl.a. kan se alle de trofæer, som klubben har vundet gennem årene. Der er også rigtig mange ting om FC Barcelonas historie.

 

Camp Nou er i dag det mest besøgte museum i Catalonien og et af de mest besøgte steder i Barcelona.

 

Fra museet er der mulighed for at gå rundt på stadion og se spillernes omklædningsrum, spillergangen, presserummet, tribunerne og tilskuerpladserne (fra øverst til nederst ved græsset). Der er sat pile op, så man kommer rundt om det hele.

 

For mig føltes det helt specielt at sidde på en af stolene i presserummet. Højt oppe over tribunen, kanon udsigt, men også sådan lidt tæt på 'afgrunden'. Ingen glas i vinduerne. Og mig, der ikke ville mere i højderne denne dag!

 

Rundt omkring var der opstillet vagter. Et sted gik jeg rigtig i følge min egen opfattelse, men blev kaldt tilbage.

 

Jeg havde set et toilet skilt, og hvordan forklarer man lige det, når man ikke kan tale spansk og vagten kun taler spansk? Jeg hev ham med hen til skiltet, og så var det ok.

 

Barca-butik

Lige før udgangen og parallelt med Camp Nou var der en stor Barca-butik i to etager. Her kunne man købe alle mulige Barca-produkter og souvenirs, men det var dyrt. Så jeg nøjedes med at kigge.

 

Aftenhygge og aftensmad

På vejen tilbage til hotellet handlede vi ind igen og valgte en dacapo: Aftensmad på Tapas Gaudi ved siden af vores hotel. Derefter aftenhygge på balkonen og lægge planer for næste dag.

 

ONSDAG 15.2.2012 - Gaudi og det gotiske kvarter

 

Vores planer var en tur til Güell Parken og Tibidabo, derefter tilbage til Barcelonas centrum & hvad vi fik lyst til. Vejret var fantastisk, stadig varmere for hver dag. Denne dag 16 grader med sol fra en skyfri himmel.

 

Vi havde opbrugt vores tour-bus-kort og valgte i stedet at ta' en taxa, ikke særlig dyrt.

 

 

Vi nyder solen i Park Güell

 

 

 

En fantastisk fornøjelse i Güell Parken

For det første kom vi midt på formiddagen, hvor der endnu ikke var så mange andre, og for det andet var det varmt og solrigt, balsam for sjælen at tulre rundt i så skønne omgivelser og nyde en cappuccino på terrassen, hvor der var en café.

 

Park Güell ligger på Carmel bakken i Graciakvarteret og er en park på ca. 20 hektar. Parken er bl.a. kendt for sine smukke mosaikbænke på terrassen, der har udsigt over Barcelona.

 

De lange og snoede mosaikbænke er designet af Antoni Gaudi og Josep Maria Jujol. Gaudi har også designet 2 huse i parken.

 

Det lyserøde hus boede han i fra 1906-1925, og det er nu museum. Så langt nåede vi dog ikke denne gang.

 

Oprindeligt havde grev Eusebi Güell den plan, at her skulle der bygges luksushuse, langt væk fra de røgfyldte fabrikker og med en smuk udsigt over Barcelona. Parken er derfor opkaldt efter ham.

 

Tibidabo er det højeste bjerg i Barcelona

Her er der en forlystelsespark, kirken Sagrat Cor, telekommunikationstårnet Torre De Collserola og en fantastisk udsigt over Barcelona. Noget vi gerne ville opleve.

 

Vi havde læst og hørt, at man kunne tage med sporvogn og dernæst kabeltrukket tog til toppen, derfor hyrede vi en taxa fra Park Güell til stedet, hvor sporvognen kørte fra. Desværre viste det sig, at dette kun var en mulighed i weekenden i vintersæsonen. Så den oplevelse må vi ha' til gode en anden gang.

 

Op fra metroen 

 

La Seu

 

Santa Eulalias krypt

 

Romerske bymure ved La Seu

 

Fisk i lange baner

 

Skinker mm.


 

Det er billigt og hurtigt med metro

Slukørede gik vi tilbage til taxaernes holdeplads. Her opdagede vi metroen og blev enige om, at så skulle vi prøve den tilbage til Barcelonas centrum. Dette viste sig at være en meget billig og hurtig transportmåde.

 

Vi troede, at vi kunne køre direkte til Placa Catalunya med metroen, men heldigvis var der en opmærksom passager, som henvendte sig til os ved stoppestedet Placa Molina.

 

Han fortalte os, at vi skulle skifte her pga. spor-arbejde, ellers ville vi komme tilbage til stedet, hvor vi startede fra.

 

Så er det man bliver taknemmelig, når man fumler med kort, ligner turister, og den lokale befolkning spontant ser det og hjælper én på rigtig vej. I tide!

 

Mit store ønske var nu en frokost i solen. Det blev på Placa Reial, en lækker rejesalat. Vi nød solen og siesta i halvanden time, mens vi snakkede om både oplevelser og videre planer.

 

Ind imellem var der gademusikanter, som optrådte. Det var først, da solen forsvandt på pladsen, at vi lettede os. Den store fadøl (en hel liter) hjalp os med at trække tiden.  

 

Barcelonas Katedral La Seu

Om formiddagen og om aftenen er det gratis at besøge Barcelonas Katedral La Seu. Noget jeg først blev opmærksom på dagen efter! Vi valgte uheldigvis et besøg ved 16-tiden, og det betød 6 € i entre pr. person (mellem kl. 14 og 17).

 

La Seu de la Santa Creu i Santa Eulalia ligger midt i det gotiske kvarter og er Barcelonas katedral. Den er det oprindelige sæde for bisperne.

 

Katedralen er meget stor, har tre kirkeskibe og et spidst spir med agujas de crucería. Den nuværende katedral ligger på det sted, hvor der først var et romersk tempel og derefter en arabisk moské.

 

Byggeriet blev påbegyndt i 1298 under kong Jaume 2. og varede i flere århundreder til 1441. Hovedfacaden blev først bygget i i 1880'erne, og den moderne portal ved hovedindgangen blev færdig i 1890'erne.

 

Barcelonas skytshelgeninde Santa Eulalia ligger begravet i katedralens krypt under alteret. I forbindelse med markeringen af hendes dødsdato var der pyntet med mange smukke blomster. I klosterhaven ved siden af katedralen er der til ære for hende altid 13 hvide gæs. De skal symbolisere, at hun led martyrdøden 13 år gammel. Læs mere om: Santa Eulalia.

 

På alle væggene i katedralen er der fantastiske træudskæringer. I et sidekapel hænger der et kors, som blev fjernet fra en galeon, der deltog i slaget ved Lepanto i 1571. De spanske sagn fortæller, at Kristus figuren på korset hælder til den ene side, fordi figuren forsøgte at undgå en kanonkugle.

 

Udenfor katedralen er der en stor plads mod nord. Herfra kan man se resterne af de gamle romerske bymure, som er bygget sammen med de nuværende boliger. Et dejligt sted at sidde og kigge, nyde solen og gademusikanterne., som spillede hist og her.

 

Boqueria Markedet

Et fantastisk spændende marked på La Rambla, tæt ved vores hotel. Her kunne man købe frisk frugt, grøntsager og kød. Især fisk og skaldyr var der et helt unikt udbud af. Her ville jeg gerne handle ind hver eneste dag!

 

Boqueria markedet omtales første gang i 1217, da man satte borde op tæt ved byporten for at sælge kød. Fra december 1470 var her svinemarked, kendt under navnet Mercat de la Palla.

 

I begyndelsen var markedet ikke indhegnet og havde heller ikke officiel status. Det blev betragtet som en simpel udvidelse af markedet på Placa Nova, som herefter strakte sig til Placa del Pi.

 

Senere besluttede myndighederne at etablere et særskilt marked for fiskehandlere og slagtere på La Rambla.

 

I 1826 blev markedet lovligt anerkendt, og i 1835 blev det besluttet, at markedet skulle ha' en fast plads. Byggeriet startede i 1840 og åbnede samme år. Men den officielle indvielse fandt først sted i 1853.

 

Det nye fiskemarked åbnede i 1911, og i 1914 lagde man det metal tag på, som er der i dag. 

 

Aftensmad og aftenhygge

Igen en dacapo: Aftensmad på Tapas Gaudi ved siden af vores hotel. Derefter aftenhygge på balkonen og lægge planer for næste dag.

 

Jeg ville gerne en tur til Montserrat, men Jens ville hellere noget, hvor han kunne sidde og hvile sin ømme fod. Så han kunne klare de lange gåture i lufthavnen, når vi skulle hjem. En plan for næste dag fandt vi ikke.

 

TORSDAG 16.2.2012 - Sejltur langs Barcelonas kyst

 

Vejret var fantastisk lunt, sol fra en skyfri og meget blå himmel. 20 grader, dog lidt kølig vind sidst på eftermiddagen.

 

Det meste af formiddagen tilbragte vi i skyggen på balkonen. Her nåede solens varme stråler desværre ikke hen (balkonen vendte mod nord). Men vi kunne ikke rigtig beslutte os for, hvad vi ville bruge dagen til.

 

I ventetiden fordybede jeg mig i Fatimas hånd af Ildefonso Falcones. Den samme forfatter, som har skrevet Havets Katedral. Den fangede ikke i starten, som Havets Katedral gjorde fra første side, men jo længere jeg kom i Fatimas Hånd, jo mere spændende blev den.

 

Så da vi endelig var klar til at bevæge os ud på Ramblaen, var jeg meget i tvivl. Skulle jeg "slæbe" bogen med eller ej. Jeg lod den ligge på hotellet, det fortrød jeg bagefter.

 

La Rambla i forårsvejr

La Rambla

 

Montjuic i baggrunden 

 

Havneområdet i Barcelona 

 

Barcelona

 

Gårdhave i det gotiske kvarter

 

 

Ramblaen præsenterede sig fra en helt ny side i dag. Der var hverken flere eller færre mennesker end de foregående dage, men der var disket op med fortovscaféer overalt!

 

Jeg afslog en formiddagsdrink, ville hellere bare slentre ned til Columbus Monumentet. Måske der viste sig en go' ide til en oplevelse om eftermiddagen?

 

Mens Jens tog sig et hvil ved Columbus Monumentet, gik jeg ned til havnen. Der så jeg, at man kunne komme på sejlture langs Barcelonas kyst. En kort tur eller en lang. Den lange tur varede 1½ time og startede kl. 12.30 eller 15.30.

 

Vi blev enige om at sejle 15.30. Så var der god tid til frokost og nyde solen. I nærheden af havnen fandt vi et godt spisested. Noget med at stå parat og være klar, når et bord blev ledigt.

 

Her var afslappende, hyggeligt, balsam for sjælen, kulinarisk, velsmagende mad, underholdning fra diverse optrædende (som kom forbi). Og så var der SOL.

 

Siesta på havnen

Efter frokosten gik vi ned til havnen. Dér ville jeg gerne ha' haft Fatimas Hånd med, siddet og læst til lyden af måger og små bølgeskvulp.

 

I stedet for gik ventetiden med at gå lidt rundt, iagttage de mange mennesker, roerne og fiskerne.

 

En måge klattede på mit ærme. Den fisker, som 'bare' pilkede, fangede flere fisk. Dem med fiskestang fangede ikke noget.

 

Nogle unge mænd tog sig en hurtig dukkert. Nok at kigge på, og Barcelonas havn osede af at nyde solen og varmen denne dag!

 

Sejltur langs Barcelonas kyst

Som ventet var det koldt og blæsende på havet, men alligevel en fantastisk sejltur. Vi kom bl.a. forbi Barcelonas World Trade Center og Den Olympiske Havn.

 

Kan varmt anbefales at ta' på denne tur! Man får en klar fornemmelse af, hvor de forskellige seværdigheder og ting ligger i forhold til hinanden, og der er et kanont overblik fra havet.

 

Turen sluttede i Port Vell, hvor de mange store containerskibe lægger til. Mærsk var selvfølgelig rigt repræsenteret. 

 

Irsk kaffe og gårdhaver

Undervejs tilbage til det gotiske kvarter havde jeg brug for at få varmen igen. Så vi tog et stop på Ramblaen ved Cosmos og fik en irsk kaffe. 

 

Næste stop var nogle interessante gårdhaver i nærheden af Barcelonas Katedral La Seu.

 

Aftensmaden nød vi på værelset, hvor vi spiste resten af vores brød og pålæg, dvs. vi gemte lidt til morgenmaden.

 

Derefter aftenhygge på balkonen.

 

 

FREDAG 17.2.2012 - Hjemrejse

 

Efter morgenmaden på værelset tog vi en taxa til Placa Catalunya (7€), og derefter bussen til lufthavnen á 5,2 €. Aerobussen kører hver 10.-20. minut.

 

Vi kom i rigtig god tid til Barcelonas lufthavn. Og her var det dejligt at kunne læse videre i Fatimas Hånd. Ligeledes under flyveturene og det tre timer lange ophold i Amsterdam.

 

Efter at ha' handlet ind var vi hjemme ved 19-tiden. 

 

Og det er bestemt ikke sidste gang, vi tager til Barcelona! 

Næste gang også gerne med en tur rundt i Catalonien.

   

 


Hanne Thoms, DK 6070 Christiansfeld, © Copyright 2012